iCloud – hva er det?

iCloud er Apple sitt system for lagring av kontaker, bilder og dokumenter, og en mulighet for backup i «skyen».

Når man tar i bruk en ny iPad eller iPhone, kommer innlogging i iCloud som et trinn i installasjonsprossessen. Det ser nesten ikke ut som om man har noe valg, og de fleste gjør det.

Men trenger du det? De fleste trenger det egentlig ikke. De mest åpenbare fordelene ved å logge seg inn på iCloud merkes dersom man har flere Apple enheter. iCloud kan da automatisk synkronisere kontakter, notater og bildene du tar med iPaden eller iPhonen med de andre Apple-enhetene dine. iCloud gir også muligheten for å la kontakter, notater og bilder på iPaden bli sikkerhetskopiert automatisk over det trådløse nettverket og lagret i «skyen».

Så iCloud er bra, da? Ja, inntil du når grensen for gratis lagring på 5 GB. Etter det er det ikke så gøy. Da kommer det hele tiden opp en beskjed på skjermen om å kjøpe mer lagringsplass for 10, 29 eller 99 kroner i måneden. Hvis man ikke ønsker å betale for mer lagring, og ikke orker å få den beskjeden hele tiden, kan man skru sikkerhetskopiering av, eller rett og slett logge ut av iCloud. Begge alternativene finner du under «Innstillinger» og «iCloud».

From Skitch

iCloud Drive

iCloud Drive er det neste nivået i Apples univers. Her er det bare noe å hente for den som allerede har en Mac, og vil at dokumenter i Pages, Numbers og Keynote for eksempel, skal synkroniseres automatisk mellom iPaden og Mac’en.  Bildet under viser skjermen man kommer til om man trykker på «iCloud Drive»:

Fil 07.12.2015, 15.20.52

Det første som må sies her, som man dessverre ikke får noen advarsel om, er at om man oppgraderer til iCloud Drive, så blir dokumenter fra Pages, Numbers og Keynote lagret i «skyen» og er bare synlige på iPaden så lenge du er logget inn i iCloud. Hvis du logger ut, forsvinner de fra iPaden! (Men det som blir borte når du logger ut, kommer tilbake igjen når du logger inn igjen).

iCloud er ikke nødvendig for skolens elever. Det er lett å bli «sugd inn» ufrivillig i Apples univers hvis man ikke vet hvilke alternativer man har.